top of page

Pregătiri

  • Writer: Mădălina Drăgoescu
    Mădălina Drăgoescu
  • Mar 24, 2020
  • 2 min read

La fel ca și companiile, angajații își fac scenarii legate de viitorul joburilor lor. O anumită emoție începe să crească în jur, alimentată de predicții, de media, de istoria suficient de recentă a crizei anterioare, pentru cei care au un sentiment de deja-vu.


Ați mai auzit de răspunsuri mai degrabă iraționale de tip fight - flight - freeze pe care fiecare din noi le avem în diferite circumstanțe pe care le percepem ca amenințătoare. Nu sunt în măsură să vorbesc despre ele, o fac alții mult mai bine (recomand întreaga serie de podcasturi Mind Architect a lui Paul Olteanu).


Eu as vrea să vorbesc aici de un răspuns preliminar, rațional și asumat: PREPARE.


Pregătește-te pentru orice scenariu legat de jobul tău, scenarii mai gri sau mai negre, chiar dacă sunt doar teoretice. E un răspuns pe care îl poți activa deja, prin niște pași simpli:


  • Actualizează-ţi CV-ul și profilul de Linkedin (sau din alte platforme de job-uri pe care le preferi). Trece-ţi și ultimele 2 joburi pe care nu le-ai mai ținut la zi în ultimii ani. Asigură-te că titlurile joburilor nu conțin acronime specifice angajatorului tău - e OK să le ajustezi pentru a fi ușor de înțeles în extern (fără a schimba sensul, bineînțeles).


  • Completează secțiunile de competențe (skills), proiecte, cursuri, certificări, limbi străine - ai tot acumulat și învățat în ultimii ani, asigură-te că le treci pe cele mai relevante.


  • Asigură-te că ai în diversele secțiuni din profil cuvinte cheie după care vrei să fii găsit: ex. Devops & Linux & Docker & Cloud. De multe ori recruiterii folosesc stringuri de căutare booleană folosind astfel de cuvinte cheie.


  • Conectează-te cu recruiteri din agenții și companii și urmărește-le postările sau abordează-i direct prin mesaj privat. Sunt companii care, în perioada asta, își ridică pânzele şi accelerează recrutările. E bine să le știi din timp.


  • Revizuiește-ţi lista de invitații de conectare primite în ultima perioadă și vezi dacă sunt acolo profesioniști cu care vrei să fii conectat.


  • Urmărește job-urile (îți poți crea search-uri personalizate în Linkedin sau în alte platforme) și fii la curent cu ce se caută.


  • Dacă ai în perioada asta un pic mai mult timp (chiar și 1-2 ore în plus pe zi câștigate evitând transportul către birou), profită să îți iei acea certificare la care visezi de ceva vreme, să faci un curs sau să citești documentație pentru o tehnologie nouă.


Mai sunt și alți pași, cu siguranţă. Dar poţi începe de aici - cu activarea simțurilor, cu acceptare și anticipare. Sunt câteva acțiuni care îți pot reda acel sentiment că eşti în control, într-o perioadă în care controlăm din ce în ce mai puțin.

 
 
 

Comments


bottom of page